آشنایی با روش های محاسبه مالیات!
---------------------------------
گاهی در فضای مجازی پست هایی دیده می شود که در آن افرادی با سوء استفاده از عدم اطلاع مردم نسبت به قوانین و مقررات و با سخنان فریبکارانه ، ادعای راهنمایی یا تعلیم و آموزش نحوه محاسبه و تعیین مالیات ، سود و درآمد مشمول مالیات را دارند. با یک فرمول ساده و کاملاً غلط این ادعای خود را به تصویر می کشند و صد البته مردم و مؤدیان محترم مالیاتی را به طور کامل گمراه می کنند.
نمی خواهم بگویم تعیین درآمد مشمول مالیات و محاسبه آن همیشه کاری دشوار و پیچیده است. ولی این را می توانم بگویم که تمام محاسبات مالیاتی یک کار فنی و تخصصی است و نیاز به اطلاعات قانونی ، آکادمیک و تجربه ی مستقیم کاری دارد. کسی که قصد این کار را دارد حتماً بایستی اصول و مقدمات حسابداری مالیاتی را بداند و مهمتر از آن در پست های مختلف کادر تشخیص مالیات در پرونده های مالیاتی کارعملی وعلمی کرده باشد.
دربسیاری از موارد روش محاسبه رسیدن به مالیات کار چندان دشواری نیست ، ولی در برخی موارد بسیار پیچیده و نیاز به دقت و محاسبات تخصصی و رعایت مقررات و مواد قانونی ، بخشنامه ها و ضرایب مالیاتی خاصی دارد. اینکه با یک معادله ساده و من درآوردی و یا یک فرمول گمراه کننده خود ساخته ، سر و ته آن را بتوان بست کافی به مقصود نبوده و به چاه انداختن مردم از همه جا بی خبر است.
منابع مالیاتی بسیار گونه گون و محاسبه مالیاتی آن در هر منبع متفاوت است. حتی در یک منبع مالیاتی دهها شکل محاسبه برای اعمال معافیت سالانه ، تعیین سود و درآمد مشمول مالیات، تعیین سهم و ضریب و نرخ های مالیاتی مربوط می توان در نظر گرفت.
برای مثال در مالیاتهای مستقیم منابع مالیاتی مختلف مانند مشاغل ، ارث ،حقوق ، مستغلات ، شرکت ها ، حق تمبر ، مالیات بر دارایی و . . . را می توان نام برد که هر کدام از این منابع با توجه به حالت خاص هر پرونده دهها شکل محاسباتی به لحاظ نرخ تعیین مالیات ، سهم شرکاء ، انواع معافیت و ضریب تعیین سود و درآمد مشمول (اینتا کد ) می تواند داشته باشد که با پرونده دیگر متفاوت است. لطفاً فریب کسانی را که سابقه کار مالیاتی حرفه ای در کادر تشخیص مالیات و تحصیلات آکادمیک مرتبط را ندارند ، نخورید.
برای آشنایی و درک بیشتر از آنچه گفته شد در ادامه یک نمونه بسیار ساده از محاسبه مالیات بر درآمد ارث آمده است با این توضیح که نحوه محاسبه رسیدن به مأخذ نیز داستان دیگری است.
فرض کنید متوفی دارای کارخانه تولیدی ، سهام بورس ، حساب جاری و پس انداز، چند واحد مسکونی یا تجاری ، زمین کشاورزی و اتومبیل بوده است. محاسبه ارزش هر یک از این دارایی ها فرایند نسبتاً پیچیده ای دارد. هر کدام به روش خاص خود محاسبه می شود تا بتوان در مجموع به مأخذ درآمد مشمول ارث رسید.
فاکتور دیگری که ممکن است به وجود آید ، درگذشت یک یا چند نفر از وراث است. در برخی از موارد وراث از یکدیگر ارث می برند. در نمونه ارائه شده ، مأخذ در آمد مشمول مالیات برارث به صورت فرضی تعیین شده است.
***